Sagen om den mystiske skimmelsvamp

Sagen om den mystiske skimmelsvamp

december 7, 2021 Slået fra Af Jonas

Skimmelsvamp kan være svært at identificere. Skimmelsporer er meget små og svæver i luften, så det er næsten umuligt at finde skimmelsvamp uden at kigge under noget eller tage prøver. Skimmelsvamp starter ofte med at vokse på fugtige overflader, hvor der er fugt, som f.eks. badeværelsesfliser. Det er vigtigt at undersøge skimmelsvamp, for ikke alle typer skimmelsvamp er dårlige for mennesker – nogle har endda sundhedsmæssige fordele!

Hvad er skimmelsvamp

Skimmelsvamp er en type svamp, der vokser under fugtige, varme forhold. Skimmelsporer er meget små og svæver i luften, så det er næsten umuligt at finde skimmelsvamp uden at kigge under noget eller tage prøver. Skimmelsvamp starter ofte med at vokse på fugtige overflader, hvor der er fugt, f.eks. fliser på badeværelset. Skimmelsvamp kan sprede sig i dit hus, hvis du ikke reparerer vandlækager og rydder spild hurtigt op. Det er dog ikke alle typer skimmelsvamp, der er skadelige for mennesker – nogle har endda sundhedsmæssige fordele!

Hvordan du identificerer skimmelsvamp

Der findes mange forskellige typer af skimmelsvampe. Skimmelsvamp vokser i flere farver, herunder hvid, grøn og sort. Skimmelsporer findes også i mange forskellige størrelser – nogle er små nok til at svæve i luften, mens andre ikke kan ses uden et mikroskop! Du kan finde skimmelsvamp på overflader, der har været udsat for vand i mindst 24 timer. Skimmelsvamp findes normalt, hvor der har været oversvømmelser eller lækager fra rør eller andre husholdningsapparater under håndvaske, bag toiletter osv…

Måder at slippe af med skimmelsvamp

Hvis du kan se skimmelsvamp, skal du tørre den af med en klud dyppet i varmt vand. Skimmelsvamp elsker fugtige og mørke områder – selv om blegemiddel er et effektivt rengøringsmiddel, kan det skade nogle overflader, hvis du bruger for meget af det. For at forhindre skimmelvækst igen: Sørg for, at dit varme- og ventilationssystem fungerer korrekt (skimmelsvamp trives godt, når luftfugtigheden stiger)

Hold badeværelserne rene ved at tørre spild hurtigt op og udbedre utætheder, så snart de opstår. Skimmelsvampsporer vokser på alt, der efterlades på våde gulve i mere end 24 timer! Det betyder, at tøj, der er brugt under mopping, skal vaskes lige efter brug for at undgå, at det tørrer ud natten over. Hvis der allerede har været en lækage eller et spild et sted i huset, skal du sørge for at fjerne overskydende fugt og brug en affugter til at tørre luften.